Честито! Първата крачка към нежна и гладка кожа е направена! А сега да разберем малко повече за лазерната епилация…

Като начало-важно е да разберем с каква машина ще бъдем работени. Разбираме, че не е лесно да отсееш всекидневно заливащата ни информация в интернет. Всеки притежава най-добрия, най-мощния, най-ефективния лазер в света… Моделът на лазера има значение и то голямо. „Окончателна“ и „трайна“ лазерна епилация са две различни неща. Но нека не изпадаме в досадни подробности. Просто ще кажем, че с правилната машина и оператор можем да  постигнем 90% окончателно премахване на нежеланото окосмяване с години напред.

Как да подготвим зоната преди процедура? Обръснете зоната, която ще работим деня преди епилацията. Това не се отнася за зони от лице, корем лента, кръст, ареоли. Тези зони обработваме на място чрез подстригване.

Време е да преминем към подробна консултация. Не подценявайте важността на понякога разточителната консултация от наша страна. По време на нея ви запознаваме с метода лазерна епилация и с това какво да очаквате от нея, а доста често споменаваме колко е важно да се пазите от слънце минимум 4 седмици преди нея. Не съществува лазерна система за обезкосмяване, която да позволява работа върху кожа с тен- не се лъжете от множеството реклами. Да не забравяме и без гореща вода след процедура! Следващата стъпка е определяне на вашия фототип кожа. Съществуват 6 фототипа, като всеки от тях ориентира лекаря какви параметри да използва при работата.

Определили сме фототипа на кожата ви, отегчили сме ви с анатомичния строеж на косъма и е време да влезем в кабинета за оглед на типа окосмяване, цвета и дебелината на косъма и не на последно място- състоянието на кожата. Настройваме лазера и сме готови за работа.

Не се плашете, когато чуете силното шумене на една от машините. Напротив- колкото по-силно я чувате, толкова по-добре. Това е крио машината ни, която духа студен въздух и прави процедурата ви комфортна и сигурна. Следва да пуснем един пробен импулс от лазера, за да усетите, че няма нищо страшно. След като установим, че усещането е нормално довършваме епилацията. Понякога изненадваме пациентите си с това колко е бърза процедурата. Имайте предвид, че зона като подмишници изисква около 2 минути, а зона горна устна-точно 60 секунди.

Излизате от центъра с косъмчета, скрили се под кожата. Спокойно, зачервяването и папулите са желана реакция и обикновено отшумяват до 1 час. Не забравяйте- без гореща вода след процедура! Не, не е нужно да мажете зоната с кремчета вкъщи. Получавате подробни указания кога да дойдете за следваща процедура и ви изпращаме с усмивка. Не забравяйте да свалите калцуните!

До три дни след процедурата косъмчетата започват да изникват. Наричаме този период „псевдо растеж“. Кожата има нужда от време, докато избута косъмчетата нагоре, особено по-плътните. Затова колкото по-плътни са косъмчетата, толкова по-дълго време е „псевдо растежът“. Между 7-мия и 12-тия ден от епилацията космите започват да падат сами. Зоната остава чиста и гладка, без косъмчетата в следващите 1 до 3 месеца, в зависимост от зоната, която сме работили.

Наближава време за втора процедура, а косъмчета все още няма. Това е нормален сценарий. След лазерна епилация космите изникват изведнъж и то равномерно. Ще изникнат много по-тънки и по-редуцирани. Когато пораснат, това е индикация, че е време за 2-ра процедура. С всяка следваща процедура диапазона от време между лазерната епилация се увеличава, докато постигнем 90% редукция на нежеланото окосмяване. След това поддържащи процедури са нужни само ако има растеж на нови косъмчета.

Не забравяйте, че е важно да намерите оператор, на когото да разчитате по всяко време. Някой, който ще отговаря търпеливо и подробно на всеки ваш въпрос. Винаги ще преценява кое е най-добро за вас и вашата кожа и ще ви поставя на първо място. Важно е да се чувствате добре и  комфортно през целия курс лазерна епилация.